Dolar
34,5000
Euro
37,5000
© 2026 Urfa Flash: Urfa Haberleri | Urfa Haber | Şanlıurfa Son Dakika Haberler
Haber Yazılımı: Aladağ Bilişim

Altın ons başına 4.162,60 dolara geriledi, ABD yaptırımları İran’a 60 gün süreyle askıya alındı

Uluslararası piyasalarda altın yüzde 0,7 değer kaybederken ABD, İran’a uygulanan yaptırımları 60 gün askıya aldı ve bölgedeki çatışmalar durdu.

Yayınlanma
2 Dk Okuma Süresi

Spot altın fiyatları uluslararası piyasalarda yüzde 0,7 oranında değer kaybederek ons başına 4.162,60 dolara indi. Günün erken saatlerinde ise bu kayıplar yüzde 1 seviyesine kadar yükselmişti. Ağustos ayı vadeli altın kontratları ABD piyasasında yüzde 0,5 azalarak 4.180,50 dolardan alım satım gördü.

KCM Trade'in Baş Piyasa Analisti Tim Waterer, petrol fiyatlarındaki azalışın altına sınırlı bir destek sağladığını ancak doların güçlenmesinin bu desteği kısıtladığını belirtti. Waterer, Fed'in faiz artırımı beklentileri nedeniyle doların yükselişini sürdürdüğünü ve bunun altın fiyatları üzerinde baskı oluşturduğunu ifade etti.

Geçen hafta dolar endeksinin ulaştığı bir yılın en yüksek seviyelerine yakın seyretmesi, diğer para birimleriyle işlem yapan yatırımcılar için altının maliyetini artırdı. Buna karşın, petrol fiyatları önceki sert düşüşün ardından toparlanma sinyalleri verdi.

Artan petrol fiyatlarının enflasyon üzerinde baskı yaratabileceği ve bunun daha yüksek faiz ortamını destekleyebileceği değerlendiriliyor. Faiz getirisi olmayan altın, böyle bir ortamda yatırımcılar için çekiciliğini yitirebiliyor.

ABD, bölgedeki çatışmaların sona erdirilmesi amacıyla İran’a uygulanan yaptırımları pazartesi gününden itibaren 60 gün süreyle askıya aldı. Aynı zamanda Lübnan’da da anlaşma kapsamında çatışmaların kalıcı şekilde durduğu bildirildi. ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, İsviçre’de İranlı yetkililerle gerçekleştirilen görüşmelerin kalıcı barış için önemli bir zemin oluşturduğunu belirtti. İran ise nükleer programla ilgili müzakerelerin başladığı iddialarını reddetti.

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, iş gücü piyasasının güçlü görünümünü koruduğunu vurgulayarak enflasyonun seyri konusunda temkinli olunması gerektiğini ifade etti. Goolsbee, tarifelerin etkisinin azalması ve Batı Asya’daki gerilimin düşmesi durumunda enflasyon görünümünün yeniden değerlendirilebileceğini sözlerine ekledi.

Editör: Emre Aladağ

Senin de fikrin var mı?

İlk yorumu sen yap! Düşüncelerini bizimle paylaş.