SİYASET
Giriş Tarihi : 21-10-2022 16:55

Çiftçiler Feryat Ediyor

Çiftçiler Feryat Ediyor

Tarımın başkenti Şanlıurfa'daki çiftçilerin yaşadığı sorunları dile getiren HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, girdi maliyetlerinin 4-5 katına çıkmasıyla bu yıl oldukça zarar eden pamuk üreticileri başta olmak üzere çiftçilerin desteklenmesi için yetkilere seslenerek önerilerde bulundu.*

Her hafta Cuma günü saat 11.11'de Şanlıurfa'nın bir sorununu ve bu soruna yönelik çözüm önerilerini paylaşmaya devam eden HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, bu hafta Şanlıurfalı çiftçilerin sorunlarını gündeme getirdi.

Şanlıurfa'da pamuk hasadının başlaması çiftçinin yüzünü güldürmedi. Pamuk fiyatının beklenenden düşük olması çiftçileri zarara uğrattı. Geçen yıla oranla girdi maliyetlerinin 4-5 katına çıkması ve ellerindeki ürünlerin neredeyse geçen yılki fiyatla aynı olması çiftçilerin tepkisine neden oldu. 

Gübre fiyatının geçen yıl 3 TL iken bu yıl 18 TL olduğunu söyleyen çiftçiler, ekmiş oldukları pamuktan çok zarar ettiklerini belirttiler. Geçen yıl dönüm başına 250 TL su parası ödeyen çiftçiler, bu yıl 750 ile 850 TL, kimi yerlerde ise 1200 TL ödeme yaptıklarını söylediler.

Tarlası için kullandığı su ve diğer giderlerin ödemesini yapamayan çiftçiler, ellerindeki araçları satıp su ve çalışan işçilerin parasını ödediklerini ifade ettiler.

Dönüm başı kesilen su faturalarına tepki gösteren bir çiftçi; suyu Amerika'dan mı ithal ediyorsunuz, dedi.

Pamuğun fiyatının beklenenin çok altında olduğunu söyleyen çiftçiler, durumun bu şekilde devam etmesi halinde çiftçiliği bırakmak zorunda kalacaklarını ifade ettiler.

*"Köle gibi çalışıyoruz ama evimize ekmek götüremiyoruz"*

Ektikleri pamuğun ellerinde kaldığını söyleyen bir çiftçi, "Bugün pamuğa 15 TL diyoruz yine alan yok! Biz çiftçi olarak çok zor durumdayız. Çiftçi ülkenin bel kemiğidir. Köle gibi çalışıyoruz ama evimize ekmek götürmekte zorluk çekiyoruz" dedi.

Bu yıl ektikleri pamuktan zarar eden çiftçilere yönelik çözüm önerilerini paylaşan Özaslan, yetkililere seslendi.

 Özaslan, "Şimdi çözümü konuşalım. Hükümetin yapacağı şey şu; çiftçiyi koruma altına alabilmek ve yurt içindeki pamuk fiyatını dengede tutabilmek için geçici olarak yurt dışından gelen pamuk ve iplik ithalatına belirli sınırlama ve kota getirilmelidir. Çiftçinin zarar etmemesi için bu yıla has olarak hükümet, kilogram başına 3 TL'den aşağı olmamak üzere nakdi destek sunmalı" önerisinde bulundu.

*"Çiftçi zarar ederse memleket zarar eder"*

Dönüm başına kesilen su fiyatlarının oldukça yüksek olduğuna dikkat çeken Özaslan, "Diğer bir sorun ise su fiyatları. Şanlıurfa'nın bazı bölgelerinde pamuk için dönüm başına 1200 TL para alınıyor. Bu çok yüksek bir rakamdır. Sulama birlikleri acilen su fiyatlarında indirime gitmeli. Gerekirse hidratların başına su sayacı takılmalı. Bu şekilde her çiftçi harcadığı suyun parasını verir. Böylece israfı da önlemiş oluruz. Şunu unutmayalım; çiftçi zarar ederse memleket zarar eder" ifadelerini kullandı.

AdminAdmin