SİYASET
Giriş Tarihi : 07-10-2022 15:41

HÜDA PAR İl Başkanı: Şanlıurfa'da Neden Kan Merkezi Yok

Türkiye'de en fazla Talasemi hastası bulunan Şanlıurfa'da

HÜDA PAR İl Başkanı: Şanlıurfa'da Neden Kan Merkezi Yok

Bölge Kan Merkezi'nin olmamasına tepki gösteren HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, Bölge Kan Merkezi'nin biran önce kurulması yönünde yetkililere çağrıda bulundu. 

Her hafta Cuma günü saat 11.11'de Şanlıurfa'nın bir sorununu ve bu soruna yönelik çözüm önerilerini paylaşan HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, bu hafta komşu il olan Gaziantep'ten seslendi.

Nüfusa oranla en çok Talasemi hastası da Şanlıurfa'da bulunuyor. Birçok hizmetten mahrum kalan Şanlıurfa, ayda bir veya birkaç defa kana ihtiyaç duyan Talasemi hastalarının kan ihtiyacını komşu ilden sağlıyor.

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, Gaziantep Bölge Kan Merkezi'nden yetkililere seslenerek, Bölge Kan Merkezi'nin biran önce Şanlıurfa'da kurulması gerektiğini belirtti.

"Şanlıurfa'nın 14 milletvekiline sesleniyorum; vicdanınız el veriyor mu?"

Şanlıurfa'nın günlük kan ihtiyacının Gaziantep Bölge Kan Merkezi'nden karşılandığına dikkat çeken Özaslan, "Şanlıurfa'da kan bağışı yapan halkımız, Kızılay'a kan bağışında bulunuyor. Kızılay o kanları topluyor ve Gaziantep Bölge Kan Merkezi'ne getiriyor. Bağış yapılan kanlar burada işleniyor, burada depolanıyor. Ertesi gün Şanlıurfa'ya tekrar gidiyor. Neden? Çünkü Şanlıurfa'da Bölge Kan Merkezi yok! Şanlıurfa merkezde ve tüm ilçelerde bulunan hastaneler kan ihtiyaçlarını bu merkezden karşılıyor. Her gün araçlar Şanlıurfa'dan çıkıp Gaziantep'e, 150 kilometre gidiş, 150 kilometre dönüş yapıyorlar, birde arada geçen zamanı düşünün. Şanlıurfa'nın 14 milletvekiline sesleniyorum; vicdanınız el veriyor mu? Bu sizin başarınızı gösteriyor. Şanlıurfa'da bir Bölge Kan Merkezi kurmak çok mu zor? Hayır o kadar zor değil. Ama bu, milletvekillerimizin, halkın sorunlarıyla ne kadar yakından alakadar olduklarının bir ispatıdır aslında" ifadelerini kullandı.

Nüfusa oranla en fazla Talasemi hastasının Şanlıurfa'da olduğunu belirten Özaslan, "Şanlıurfa'da 1800 Talasemi hastamız var. Biliyorsunuz ki Talasemi hastaları, 10 gün ile 30 gün arası değişen periyotlarda sürekli kan değişimine gitmek zorundalar ve Türkiye'de en fazla doğum oranına sahip olan il burası. Dolayısıyla kana çok fazla ihtiyaç var. Acilen burada Bölge Kan Merkezi kurulmalı ki hem Şanlıurfa merkezde ve hem de bütün ilçelerde bulunan hastanelerin kan ihtiyaçlarını karşılasın. Ceylanpınar ilçesini düşünün, devlet hastanesi oradan bir araç çıkarıp Gaziantep'e gönderdiğinde 300 kilometre gidiş, 300 kilometre dönüş, 600 kilometre sadece yol. Masrafı ve maddi külfetini bir kenara bırakalım. Peki arada geçen süre? Peki kan bekleyen hastalar? diye sordu.

"Bir hasta dahi hayatını kaybetmişse vebali sizin boynunuzdadır"

Bölge Kan Merkezi kurulması çağrısını yineleyen Özaslan, "Buradan Şanlıurfa'nın 14 milletvekiline sesleniyorum; geçmişte böyle bir vaka yaşanmış mı bilmiyorum ama eğer geçmiş yıllarda kan yetişmediği için bir hasta dahi hayatını kaybetmişse, bunun vebali bütün milletvekillerimizin boynundadır. Önceki dönemlerde de kim milletvekilliği yapmış ise onlarda bu vebale ortaktırlar. Muhalefetteki milletvekilleri, etkili muhalefet yapmalı ve iktidar milletvekilleri de bir zahmet bir araya gelip, Ankara'da gerekli girişimlerde bulunmalı ve Şanlıurfa'da biran önce Bölge Kan Merkezi kurulmalı. Milletvekillerine sorumluluklarını hatırlatıyor ve takdiri de halkımıza bırakıyorum" şeklinde konuştu.

AdminAdmin