Cenab-ı Allah nasip ederse 24/Eylül Perşembe günü Mübarek Kurban Bayramıdır. Geçmiş kavimlerin ve halen yeryüzünde payidar olan milletlerin dini, Milli ve tarihi sevinçlerini ifade eden pek çok Bayramları vardır.Yüce Türk İslam alemi olarak yeniden bereketlerle dolu olan bir Bayrama kavuşma mutluluğuna erdiğimiz Kurban Bayramı da İslam aleminin iki dini Bayramından biridir.
Allah için yapılan her türlü ibadet ve taat ile dünya işleri için ahirette ancak kalbinizdeki niyete göre ecir alınır. Herhangi bir amel dünya için yapılırsa niyet dünya olduğu için o amelin faydası yalnız dünya için olup, ahiret için hiç faydası yoktur. Allah rızası için yapılırsa bunun mükafatı da ancak her türlü Cennet nimetleri ile nimetlerin en büyüğü olan Cenab-ı Allah'ın cemalini görmektir.
Din, Vatan, Millet ve insanlık adına yapılan her türlü hayırlı işler iyi niyetle yapıldığı takdirde bu işler devam ettiği müddetçe niyete göre sevap ihsan edildiği gibi niyet edip, kalbindeki niyete göre sevaplara nail olur.
Din ve dünya amelleri iyi niyetle yapıldığı zaman, o amelin fazilet ve niyette olan İhlaslının derecesine göre Cenab-ı Allah kat kat sevap ihsan eder. Bu faaliyet ile Mü'minin iyi niyetlerle yaptığı dünya işlerinde de ahiret ameli gibi sevap alır.
Kurban kesmek Hicretin 2 ci yılında meşru kılınmıştır. Senede iki Bayramın oluşu, zekat ve fitre de bu yılda ''Yani hicretin ikinci yılında'' meşru kılınmıştır.
Kurban, kitap, sünnet ve icmal (Özet) ile sabittir.
Cenab-ı Hak Kur'an'da ''Fasalli li Rabbike venhar.''buyurmuştur. Ma'nası: ''Rabbin için namaz kıl ve Kurban kes'' demektir.
Sevgili Peygamberimiz de ''Hali vakti yerinde olup da Kurban kesmeyen bizim camilerimize gelmesin''buyurmuştur.
İslam dininde Kurbanın manası: Allah'a yakınlık (Allah rızasını kazanmak) için, ibadet niyetiyle kesilen mübarek hayvanın ismidir.
KURBAN KİMLERE VACİPTİR
1- Müslüman olmak.
2- Akıllı olmak (deli olmaması lazım).
3- Hür olmak.
4- Ergenlik çağında olması gerek.
5- Evinde olmak. (Misafir olmamak)
6- Kurban kesmek için, maddi imkana sahip olmak.
7- Rüşvet ve haram olan her çeşit kazanç parası ile Kurban kesilmesine dikkat edilmelidir!
8- Eğer ki, haram olan faaliyetlerle elde ettiği kazançları, sessiz sedasız aynı yerlere iade edip, tevbe-i istiğfar edip helal kazandığı para ile Kurban kesebilir. Haramın günahlarını idrak ederek, daha çok sevaplara nail olur.
9- Misafir olup Kurban kesme imkanı olanların, bulunduğu yerde de Kurban kesebilir veya daimi ikametgahında birisine vekalet vererek kestirebilir.
10- Kurban kesecek kişinin, riyakar olmaması gerekir (İki yüzlü olmamalıdır).
11- Kurban kesecek kişinin, yaşadığı Vatanına sadakatla bağlı olması gerekir.
KURBAN KESİLİRKEN OKUNACAK KUR'AN AYETİİ:
Dua: (İnni veccehtü vechiye lillezi fatarassemavati vel-arda hanifen vema ene minel müşrikin.) ''El-En'am Suresi ayet 79''
Manası: ''Şüphesiz bir şekilde ben, dinime tam manasıyla sarılarak, yeri, göğü halkeden Allah'a döndüm. Ben müşriklerden değilim.''
KURBANINIZI KESTİKTEN SONRA OKUYACAĞINIZ KUR'AAN AYETİ:
Dua: 1- (Kul inne salatiy ve nüsüki ve mahyaye ve memati lillahi Rabbil'alemiyn.) El-E'am Suresi 162 ayet.
2-(Bismillahi tevekeltü alallahi la havle vela kuvvete illa billahil Aliyyil Azimi.)