CUMHURİYETİMİZİN 100. YILINDA VEREM SAVAŞINDA NEREDEYİZ?

Harran Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şerif Kurtuluş, bölgede Tüberküloz Servisi olan tek merkez olduklarını ve dört yıldır hizmet verdiklerini söyledi.

SAĞLIK - 06-01-2023 11:27

CUMHURİYETİMİZİN 100. YILINDA VEREM SAVAŞINDA NEREDEYİZ?

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi’nde, 1-7 Ocak 76. Verem Eğitim ve Farkındalık Haftası nedeniyle hasta ve yakınlarına yönelik stant açılırken eğitim konferansı düzenlendi.
Harran Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şerif Kurtuluş konferansta sunum yaparken, bölgede Tüberküloz Servisi olan tek merkez olduklarını ve dört yıldır hizmet verdiklerini söyledi.
Doç. Dr. Kurtuluş, geçmişten günümüze veremle savaşan sağlık çalışanlarına, Ayrıca verem hastaları ve onların sabırlı ailelerine teşekkür etti.
Ülkemizde veremle savaşın her aşamasının ücretsiz olduğuna vurgu yapan Doç. Dr. Kurtuluş, son yıllarda verem tanısı almış bazı hastaların tedavi boyunca devlet kurumları tarafınca maaş bağlandığını belirtti.
DÜNYA DA VEREM (TÜBERKÜLOZ):
Dünya; savaşlar, göçler, yoksulluk, zorluklar ve kısmi olarak devam eden Covid19 salgını da yaşamaktadır. Bu durumlar veremle mücadeleyi olumsuz etkilemektedir. Sağlık altyapısı ve personel eksikliği, ekonomik zorluklar, yoksunluklar yaşayan Afrika ve Asya ülkelerinin daha ciddi bir tüberküloz tablosu göstermektedir.
• Dünyada 2021 yılında 10,6 milyon verem hastası ve yaklaşık 1,6 milyon ölüm.
• Dünyada en çok Hindistan (3 milyon civarı hasta), daha sonra sırayla sırasıyla Endonezya, Çin, Filipinler, Pakistan, Nijerya, Bangladeş, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Güney Afrika da sık görülmektedir.
• 2019 da 7,1 milyon tüberküloz hastası
• 2020 de 5,8 milyon tüberküloz hastası
• 2021 de 6,4 milyon tüberküloz hastası söz konusu olduğunu belirten Doç. Dr. Kurtuluş Covid 19 pandemisiyle birlikte verem hastaları sağlık hizmetlerine erişimlerinin azalmasına bağlı olarak daha az tanı almıştır. Bu durum veremle savaşın 5 yıl gerilemesi anlamı taşıdığı düşünüldüğünü belirtti.
TÜRKİYE’DE VEREM (TÜBERKÜLOZ): Doç Dr. Kurtuluş, Ülkemiz ve özellikle Şanlıurfa için önemli ve güncel sorunlardan olan mültecilerin verem hastalığını artırmadığını bilimsel verilerle aktardığı konuşmasında verem hastaları tedavisinde ilaç direnci sorununu vurgulayarak hastaların sağlık camiası ile işbirliğinin artırılması konusuna dikkat çekti.
Doç. Dr. Şerif Kurtuluş; Harran Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı olarak 4 yılı aşkın sürede 478 hastanın tanısının konulduğunu ve 182 hastanın Tüberküloz servisinde tedavi ve takiplerinin yapıldığını ve emekçi sağlık çalışanları adına gururlu olduklarını söyledi.
Cumhuriyetimizin 100.yılında verem savaşında yapılması gereken daha çok ödev olduğuna vurgu yapan Doç. Dr Kurtuluş, Gelinen nokta için: Harran Üniversitesi Hastanesine (öncelikle Göğüs Hastalıkları servis – yoğun bakım ve Tüberküloz servisi çalışanlarına), Şanlıurfa Verem Savaş Dispanserine (öncelikle «Fatma Sarı» hemşire hanıma), Halk Sağlığı Müdürlüğüne, Sağlık Bakanlığına, Türk Toraks Derneğine - öncelikle Tüberküloz Çalışma Grubuna, Verem hastaları ve onların yakınlarına ve geçmişten günümüze veremle savaşanlara teşekkür etti.
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. idris Kırhan Verem hastalığı, zamanında anlaşılır ve tedbir alınırsa, tedavisi çok kolay olan bir hastalık olduğunu söyledi. Doç. Dr. Kırhan, verem hastalığı alanında çalışan Harran Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doçent Doktor Şerif Kurtuluş başta olmak üzere tüm sağlık çalışanlara teşekkür etti.
Öte yandan düzenlenen eğitim konferansında verem hastası A. Ak ve veremli hastanın yakını M. Kömürcüoğlu tüberküloz hastalığının tanı ve tedavi sürecinde yaşadıkları deneyimleri aktardı.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
SEÇMENLERE ÇAĞRIDA BULUNAN EKİNCİ, OY KULLANIMININ ÖNEMİNİDE HATIRLATTI

SEÇMENLERE ÇAĞRIDA BULUNAN EKİNCİ, OY KULLANIMININ ÖNEMİNİDE HATIRLATTI

28-03-2024 - SAĞLIK

HARRAN ÜNİVERSİTESİ HASTANESİNDE GENİŞ KATILIMLI ‘GENEL ÜROLOJİ’ TOPLANTISI YAPILDI

HARRAN ÜNİVERSİTESİ HASTANESİNDE GENİŞ KATILIMLI ‘GENEL ÜROLOJİ’ TOPLANTISI YAPILDI

15-03-2024 - SAĞLIK