GÜNEYDOĞU BÖLGESİNDE BİR İLK

SAĞLIK - 02-10-2022 10:49

GÜNEYDOĞU BÖLGESİNDE BİR İLK

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Gastroenteroloji bölümündeki deneyimli doktorlar tarafından uygulanan yöntemle, Pankreas kistik hastalıkları artık endoskopi ile ağrısız, cerrahisiz ve yatış olmadan stent ile tedavi edilebilecek.
Türkiye’de sayılı merkezlerde yapılabilen bu uygulama Güneydoğu Bölgesinde İlk defa Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bir hastaya başarıyla uygulandı. 

ERCP ünitemizde, pankreastaki taş ve tümörlerin tanı ve tedavisinde kullanılan cihazla ERCP işleminin gerçekleştirildiğini ve sindirim sistemindeki darlıkların stent ile tedavi edilebildiğini söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Muhammed Bahaddin Durak; “ Türkiyede 3-4 merkezde yapılabilen Kistogastrostomi işlemini geçen hafta gerçekleştirdik. Aşırı mide ağrısı şikâyetiyle acile başvuran hastamızın tetkiklerinde pankreasta dev bir kist saptadık. Kistogastrostomi pankreasın iltihaplanması durumunda midenin arkasındaki kısımda bazen içi sıvı dolu kistler oluşmakta, bu kistler hastalarda bulantı, kusma ve karın ağrısı gibi şikâyetlere neden olmaktadır. Bazıları enfekte olur ve vücuda yayılarak zarar verme riski oluşturur. Bu kistlerin alınması gerekmektedir, daha önce bu cerrahi yöntemle yapılmaktaydı ama çok büyük hayati risk taşımaktaydı. Ekip arkadaşlarımızla birlikte değerlendirme yaparak bu hastamıza merkezimizde ilk defa endoskopik kistogastrostomi işlemi uygulama kararı aldık. Endoskopik aletle mideye girdikten sonra kistin içersine iğne ile girerek kistin içinde bulunan 500-600 cc lik sıvıyı boşalttık. Kistin tam olarak boşalması zaman aldığı içinde stent dediğimiz mide ile kistin arasına küçük hortumlar yerleştirdik. Bu süreç içerinde hastanın hastanede yatışı gerekmediği için kısa bir süre müşahede altında kaldıktan sonra taburcu ettik” dedi
Bu uygulama hastanın günlük aktivitesinde bir kısıtlama oluşturmadığını ifade eden Uzman Doktor Durak, “İşlem sonrası yeme ve içmede kısıtlama olmuyor, kistin boşalma durumuna göre değerlendiriyor ve stenti çıkarıyoruz. Hasta hayatına devam ediyor herhangi bir ağrı sızı ya da şikâyeti bulunmuyor. Hastalarımızın il dışına gitmesine gerek kalmadan, Türkiye’nin sayılı merkezlerinde yapılan bir çok özellikli işlem hastanemizde deneyimli ekibimiz tarafından başarıyla gerçekleştirilebilmektedir" dedi.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
HARRAN ÜNİVERSİTESİ HASTANESİNDE GENİŞ KATILIMLI ‘GENEL ÜROLOJİ’ TOPLANTISI YAPILDI

HARRAN ÜNİVERSİTESİ HASTANESİNDE GENİŞ KATILIMLI ‘GENEL ÜROLOJİ’ TOPLANTISI YAPILDI

15-03-2024 - SAĞLIK

Harran Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği Ev Sahipliğinde ‘Diz Sorunları’ Toplantısı Gerçekleştirildi

Harran Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği Ev Sahipliğinde ‘Diz Sorunları’ Toplantısı Gerçekleştirildi

13-03-2024 - SAĞLIK