VEKİL AYDINLIK: ENGELLİ ARAÇ LİMİTİNİ BAKANA SORDU

SİYASET - 15-10-2022 09:39

VEKİL AYDINLIK: ENGELLİ ARAÇ LİMİTİNİ BAKANA SORDU

Cumhuriyet Halk Partisi Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık, engelli bireylerden gelen talebi yazılı soru önergesiyle Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ ye sordu. Konuyla alakalı açıklamada bulunan CHP’li Aydınlık, “toplumun her kesiminden vatandaşlarımızın bize iletmiş olduğu talepleri elimizden geldiğince gündeme taşımaya, sorun ve taleplerle yakından ilgilenmeye çalışıyoruz. Şu sıralarda engelli bireylerimizden ve yakınlarından aldığımız bir talep var; engelli araç alım limiti ve motor hacmi konusunda yeni bir düzenleme yapılmasıdır” dedi.
LİMİTİN ALTINDA NEREDEYSE ARAÇ YOK
Konuyla alakalı açıklamalarına devam eden Aydınlık, “1 Ocak 2022 tarihinde Resmî Gazete’ de yayımlanan tebliğde belirtilen limit artık işe yaramıyor; bu tebliğde engelli araç limiti 330 bin 800 liradan 450 bin 500 liraya yükseltilmiş ama şu anda neredeyse 450 bin liranın altında araç yok ve bu nedenle imkânı olup sıfır araç almak isteyen engelli yurttaşlarımız kendilerine sağlanan bu haktan faydalanamıyor. Burada dikkat edilmesi gereken bir husus var, yurttaşın engellilik oranı ve fiziki durumuna göre talep değişiyor; özellikle başkasının desteğine ihtiyaç duyan ortopedik engelliler farklı tipteki, panelvan tarzı araçlara ihtiyaç duyuyorlar ama fiyat artışları nedeniyle şu an faydalanamıyorlar. Bu konu da bir güncelleme şart” diyerek sözlerine devam etti.
ULAŞIM BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Engelli bir yurttaşın kendisini aradığını ifade eden Aydınlık, “bir engelli yurttaşımız beni aradı ve ulaşımın kendileri için çok önemli olduğunu, araç fiyatlarındaki artışın engellileri zor bir duruma soktuğunu ifade etti. Haklı çünkü özellikle fiziki engeli bulunan yurttaşlarımız panelvan, SUV ya da stationwagon tarzı araçlar tercih ediliyorlar, şu an da panelvan, SUV ve stationwagon tarzı araçların fiyatları geçtiğimiz yıllara göre ciddi artmış durumda” dedi.
TALEP KARŞILANMALI, SUİSTİMALİN DE ÖNÜNE GEÇİLMELİ
Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz’ın sözlerini hatırlatan CHP’li Aydınlık, “bu konuda Dernek Genel Başkanımız Şükrü Boyraz’ında görüşünü aldık; kendisi ‘tertibatla araç kullanan ortopedik engelliler için motor hacmi ve fiyat limitinin tamamen kaldırılmasını, %90 ve üzeri engeli bulunup başkasının desteğine ihtiyaç duyanların araç alımında ise suistimalin önüne de geçmek için belirli şartlar ve hukuki yaptırımlar gözetilerek motor hacmi ve fiyat limitinin kaldırılması gerektiğini’ söylüyor. Çok doğru engelli yurttaşlarımızın bu talebi karşılanmalı, aynı zamanda suistimalin de önüne geçilmeli” dedi.
ÇÖZÜME KAVUŞMALI
Otomotiv sektöründen de limitin yükseltilmesi yönünde görüşler olduğunu belirten Aydınlık, “Bu noktada yapılması gereken belli; konuya muhatap tarafların, sivil toplum kuruluşlarının, sektör temsilcilerinin görüşü alınarak önceliği engelli yurttaşlarımızın talebi olan bir çözüm yoluna başvurulması. TBMM Başkanlığı’na sunmuş olduğumuz yazılı soru önergemizde bu görüşlerimizi ve sorularımızı Sayın Bakan’a ilettik, umarım çözüm noktasında faydalı olur” diyerek sözlerini noktaladı.

 

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
BAŞKAN NİHAT ÇİFTÇİ KARAKÖPRÜ'DE VATANDAŞLARLA BAYRAMLAŞTI

BAŞKAN NİHAT ÇİFTÇİ KARAKÖPRÜ'DE VATANDAŞLARLA BAYRAMLAŞTI

11-04-2024 - SİYASET

M.CENGİZ BAKIR; TÜM HALKIMIZIN BAYRAMINI TEBRİK EDERİM

M.CENGİZ BAKIR; TÜM HALKIMIZIN BAYRAMINI TEBRİK EDERİM

11-04-2024 - SİYASET