SAĞLIK
Giriş Tarihi : 20-09-2023 15:04

Amatem de hobi bahçesi ile tarla terapisi uygulanıyor.

Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesindeki Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezinde tedavi gören hastalar psikologlar eşliğinde çeşitli iş uğraş terapileri ile rehabilite ediliyorlar.

Amatem de hobi bahçesi ile tarla terapisi uygulanıyor.

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdullah Solmaz’ın Harran üniversitesi Ziraat Fakültesi ile yaptığı görüşmeler sonucunda yapılan protokol ile hayata geçirilen hobi bahçesi hastaların rehabilite edilmesinde etkili oluyor.

İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdullah Solmaz “Merkezimizde hem poliklinikten başvuran hastalara hem de yatarak tedavi gören hastalara hizmet verilmektedir. Yatarak tedavi gören hastalar için müzik dersi, spor saati, iş uğraş etkinlikleri gibi aynı zamanda haftanın belirli günleri ve boş zamanlarında hastaların sosyal hayata tekrardan bağlanmaları ve rehabilite olmaları amacıyla Ziraat Fakültesi ile birlikte oluşturulan protokol ile hobi bahçesi kurulmuştur. Hobi bahçesine ekilen bitkilerin yabancı otlardan temizlenmesi, sulanması toprağının eşelenmesi vs. gibi tarımsal faaliyetlere katılarak ekilen bitki, sebze ve meyvelerin ekilmesinden olgunlaşma aşamasına varana kadar tüm safhalarında etkin olarak katılmaktadır. Toprakla uğraşarak sebze yetiştiren hastalar kendi yetiştirdikleri ürünlerin tadına bakarak piknik yapma imkânı bulmaktadır. Tedavi süreçlerini değerlendiren hastalardan bazıları madde kullanırken algıları kapalı olduğunu, bağımlılıktan kurtulmaya başladıklarında dış dünyanın farkına vararak hayatta tekrar bağlanmaya çalışmaktadır. Hastalar tarlada çalışırken toprakla haşır neşir olup stresten uzaklaşıp deşarj olmaktadır. Üretmek, bedensel faaliyette bulunarak tarlada çalışmak, emek verdikleri ürünlerin hasadını yapmak hastalarımızda olumlu sonuçlar vereceğini düşünüyoruz. Şuan hâlihazırda mısır, kavun ve karpuz ekilmiş olup bu bölümde daha çok vakit geçiren hastalarımızın yakın zamanda ürettikleri sebze ve meyvelerin tadına bakmaları hastalara doyumsuz bir haz verecek olup onları sosyal yaşantılarına daha çabuk uyum sağlamalarına yardımcı olacaktır ”dedi.

Solmaz, daha sonra Hizmet Başkanları ile birlikte Şanlıurfa ÇEMATEM (Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi) ziyaret etti. Ziyarette ÇEMATEM de görevli sağlık çalışanlarından çalışmalar hakkında bilgi alarak çalışmalarında başarılar diledi.


 

AdminAdmin