YEREL
Giriş Tarihi : 20-10-2023 12:41

BAŞKAN BEYAZGÜL 100. YIL TÜRKİYE HERBOLOJİ KONGRESİNE KATILDI

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılı kapsamına özel olarak planlanan 100. Yıl Türkiye Herboloji Kongresi Şanlıurfa’da GAPTAEM Tarımsal Eğitim Merkezinde, gerçekleştirildi. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, topraktaki her bir canlının korunması gerektiğine dikkati çekti.

BAŞKAN BEYAZGÜL 100. YIL TÜRKİYE HERBOLOJİ KONGRESİNE KATILDI

Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde, Türkiye Herboloji Derneği öncülüğünde düzenlenen organizasyonun ilk oturumu saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Kongreye, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’ün yanı sıra Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Türkiye Herboloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Doğan Işık, GAPTAEM Enstitü Müdürü İbrahim Halil Çetiner, Şanlıurfa İl Tarım Orman Müdürü Mehmet Aksoy, Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Yunus Bayram, TAGEM Genel Müdür Yardımcısı Dr. Şerafettin Çakal ve çok sayıda davetli katılım sağladı.

BAŞKAN BEYAZGÜL, “TOPRAKTAKİ HER BİR CANLIYI KORUYALIM“

Şanlıurfa’nın önemli tarım topraklarına sahip olduğunun altını çizen Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, “Şanlıurfa Peygamberler şehridir. Şanlıurfa tarihin sıfır noktası ve tarım şehridir. Bereketli hilalin merkezinde olan Şanlıurfa’da böylesi bir kongrenin yapılması bizim açımızdan çok önemlidir. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bu tarihi şehirde eski ve yeni mimarileri bir biri içinden ayıklayarak tarihi silüeti gün yüzüne çıkarmak amacıyla geldiğimiz günden bu güne çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Herboloji kongresi dolayısıyla birkaç konuda aşırıya kaçış görülüyor. Mesela tarımda çokça nitrat kullanılması ikinci olarak vahşi sulama geliyor. Anız yangınları da tarıma ve ürün çeşitliliğine, verime ciddi oranda zarar veriyor. Biz anız yangınlara tamamen karşıyız. Tarımda üretilen ürünlerin tatlarını ayırt etmekte zorlanır hale geldik. Bir salatalık ve domatesin tadını ayırt etmekte zorlanıyoruz. Ağzımızın tadı kaçtı desek yeridir. Tarımda tarladaki yabancı otları çeşitli ilaçlarla yok ederken diğer canlılara zarar verilmemesi gerekir. Topraktaki her bir canlı toprak için gerekli ve önemlidir. Onları korumalıyız. Daha çok ürün alayım da ne olursa olsun düşüncesiyle hareket edilmemelidir.” İfadelerine yer verdi.

VALİ ŞILDAK, “BİLİMİN NİMETLERİNDEN DAHA FAZLA YARARLANALIM”

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak da Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılı kapsamına özel olarak planlanan 100. Yıl Türkiye Herboloji Kongresinin Şanlıurfa’da yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek gelişen teknoloji ile birlikte bilimin nimetlerinden daha fazla yararlanılması gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye Herboloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Doğan Işık, GAPTAEM Enstitü Müdürü İbrahim Halil Çetiner, Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanı Fuat Kaymak, ve diğer katılımcılar da birer konuşma yaparak kongrenin hayırlara vesile olması temennisinde bulundular.

Kongrenin ilk oturumunun tamamlanmasının ardından katılımcılara Başkan Beyazgül ve Vali Hasan Şıldak tarafından plaketleri verildi. Program 21 Ekim’e kadar devam edecek.

AdminAdmin