SAĞLIK
Giriş Tarihi : 23-08-2023 14:22

Çocuklarda ishal olması durumunda neler yapılmalı.

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Süleyman Hilmi Sevinç çocuklarda ishalle ilgili olarak önemli uyarılarda bulundu.

Çocuklarda ishal olması durumunda neler yapılmalı.

Dr. Sevinç Son zamanlarda polikliniğe ve acil servislere ishal vakası ile başvuran hasta sayısı çok fazla sayıda arttı. İshal deyince akla birçok sebep geliyor bu sebepleri akut ishal mi yoksa kronik ishal mi diye önce hastadan detaylı bir şekilde öğrenmek gerekiyor.

Akut ishal nedenleri daha çok parazitler, enfeksiyonlar, bakteriyel enfeksiyonlar ve viral enfeksiyonlar akla gelirken kronik ishallerde bağırsak yapısının, laktoz, intoleransı, çölyak hastalığı, iltihabi bağırsak sendromu gibi hastalıklar akla gelmektedir.

Son zamanlarda Şanlıurfa'da bize başvuran hastaların çoğunluğu akut ishal olarak gelmekte. Bunların arasında viral etkenler deyince halkın çok yakından tanıdığı Rotavirüs akla geliyor.

Peki, hastamız akut ishalle geldiğinde bizim korkmamız gereken şeyler nelerdir diye sorarsak. Hastamızın sıvı kaybı bizim çok önemsediğimiz bir konu. İshal başladığı zaman yeni doğan bir bebekte sayısı bizim için değiştirdiği bez sayısı çok önemli ne kadar sıvı kaybettiği çok önemli. Her türlü ishal başladığı zaman çocuk hastalıkları uzmanına başvurmak gerekiyor. Ancak daha önemli bir konu çocuğun beslenmesi ve ağızdan alımını daha çok önemsiyoruz.

Bunun dışında aileler ne yapabilir?

Aileler en önemli konu çocuğun hijyenine dikkat etmesi.

Yani hem beslenirken aldığı sıvının temizliği, aldığı meyvenin sebzenin temizliği, bunların iyice yıkanması, temiz suyla yıkanması hem de su kaynağımızın temiz olması gerekmektedir.

Bunun dışında çocuklarımız dışarıdan eve parktan eve, okuldan eve geldiği zaman ellerini yıkaması, temizliğine dikkat edilmesi çok büyük bir önem arz etmektedir.

İshal başladıktan sonra evde neler yapabiliriz?

Eğer ağızdan sıvı alımı mevcutsa çocuğumuza bol sıvı vererek patates haşlaması gibi muz gibi ishali katılaştıracak maddeler yiyecekler vererek bu konuda çocuğumuza yardımcı olabiliriz. Eğer hastamızın kusması yoksa beslenmesi yerindeyse evde daha çok tercih edebileceğimiz yoğurt, muz gibi yiyecekler hastamıza verilebilir.

Bunlar verildikten sonra eğer ishal kesilmezse hastamız toparlanmazsa hemen en yakın bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekmektedir" dedi.

AdminAdmin