SAĞLIK
Giriş Tarihi : 16-10-2023 14:35

DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇELİK: EL HİJYENİNE UYUMSUZLUK ENFEKSİYON HASTALIKLARINA NEDEN OLUR

Harran Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Çelik, el hijyenine uyumsuzluğun birçok hastalığa ve enfeksiyona neden olabileceğini belirterek doğru el yıkamanın önemini anlattı

DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇELİK: EL HİJYENİNE UYUMSUZLUK ENFEKSİYON HASTALIKLARINA NEDEN OLUR

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Çelik, 15 Ekim Dünya El Yıkama Günü dolayısıyla bir açıklama yayınlayarak el hijyenine dikkat çekti.
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Çelik, insan derisinin yaklaşık 1,5 metrekare alana sahip olan en büyük organ olduğunu ifade ederek derinin vücut bölgelerine göre farklı oranlarda bakteri, virüs veya mantar gibi mikroorganizmalar barındırdığını kaydetti.
Dr. Öğr. Üyesi Çelik, “Günlük yaşamda ellerimiz çevre ile sürekli kontakt haldedir. Ellerimiz yoluyla taşınan bakteriler, virüsler ve mantarlar birçok hastalığın gelişimine neden olabilmektedir. Özellikle sağlık personelinin elleri, mikroorganizmaların hastadan hastaya yayılmasında önemli rol oynamaktadır. El hijyenine uyumsuzluk, yaygın olarak görülen hastane enfeksiyonlarına başlıca etmenlerinden birisidir.
Hem medikal hem de sosyal açıdan son derece önemli olan el yıkama basit bir tabirle ellerin düz sabun ve su ile yıkanması olarak nitelendirilmektedir. El yıkama, kolaylıkla uygulanabilmekle beraber genellikle ihmal edilen bir konudur. Oysa ki hem kendimizin hem de çevremizdekilerin sağlığını korumak ellerimizdedir. El yıkama ile eldeki gözle görünür kir ve derideki geçici flora elemanları tamamen ortamdan uzaklaştırılmaktadır. Bu etkinliğin sağlanması için eller en az 20 saniye yıkanmalıdır” diyerek el hijyenine azami oranda dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Elleri doğru yıkamanın önemine de değinen Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Çelik şunları aktardı:
“Eller nasıl yıkanmalıdır?
Sosyal el yıkama tekniğinde;
1. El yıkama öncesinde takı ve mücevher gibi aksesuarlar çıkarılır
2. Akmakta olan su altında eller ıslatılır
3. Bilekler, avuç içi, ellerin sırt ve parmak araları ile tırnakların kenar ve uçları sabun ile köpürtülerek en az 20 saniye süreyle kuvvetlice ovuşturulur
4. Eller su altında iyice durulanır
5. Eller bileklerden başlayarak kâğıt havlu ile kurulanır
6. Aynı kâğıt havlu ile musluk kapatılır
Elleri temizlerken antibakteriyel içeren sabun kullanmak şart değildir. Ellerin su ve sabunla yeterli sürede, doğru teknikle yıkanması korunmayı artırmak için önemlidir.
Eller ne zaman yıkanmalıdır?
Yemekten önce/sonra, dışarıdan gelindiğinde, tuvaletten önce/sonra ve her kirlendiğinde ellerimizi yıkamak bizi mikroplardan korur.”
15 Ekim Dünya El Yıkama Günü dolayısıyla Harran Üniversitesi hastanesinde stant açılarak hastaneye gelen vatandaşlar el yıkama konusunda bilgilendirildi. Stant açılışına Hastane Başhekimi Doç. Dr. İdris Kırhan ve Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Serap Satış ile başhemşire ve eğitim hemşireleri katıldı.
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İdris Kırhan konu ilgili yaptığı açıklamada, etkin bir el hijyeninin her seferinde doğru yıkama tekniğinin uygulanması ile sağlanabileceğine değinerek, “Kendi sağlığımız ve toplum sağlığı açısından doğru el yıkar ve bu alışkanlığı çevremize de kazandırabilirsek gıda zehirlenmeleri ve bulaşıcı hastalıkların önüne geçebilmek adına büyük bir adım atmış oluruz. Hem kendimizin hem de çevremizdekilerin sağlığını korumak ellerimizdedir” dedi.

AdminAdmin