SAĞLIK
Giriş Tarihi : 30-03-2023 14:07   Güncelleme : 30-03-2023 14:41

HER BAŞ DÖNMESİ VERTİGO OLMAYABİLİR.

Vertigo yani baş dönmesi; hareket olmamasına rağmen, kişinin kendisinin veya etrafındaki nesnelerin döndüğü hissine kapılmasına sebep olur. Mehmet Akif inan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Nöroloji Uzmanı Doktor Zeynal Tunç Vertigo hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

HER BAŞ DÖNMESİ VERTİGO OLMAYABİLİR.

Nöroloji Uzmanı Doktor Zeynal Tunç, Vertigo’nun sıklıkla karşılaşılan bir durum olduğunu dile getirerek, “Nöroloji ve KBB polikliniklerine en sık başvuru nedenlerinden birisi baş dönmesidir. Vertigo; İnsanlara kendisinin veya çevresinin döndüğünü hissettiren bir rahatsızlıktır. Kişinin günlük yaşamını olumsuz olarak etkiler ve günlük aktivitelerini yapmasına imkân tanımaz”.

Genellikle dış, orta ve iç kulak hastalıklarının, merkezi sinir sistemi, kalp ve damar sistemi ya da metabolizma hastalıklarının sonucunda görülen bir rahatsızlık olduğunu belirten Tunç, sözlerine şöyle devam etti: “Baş dönmesinin en önemli temel nedenlerinden biri benign pozisyonel vertigodur. Bu durumda hasta genelde sabahları yataktan kalkarken şiddetli bir baş dönmesi hisseder ve âdeta duvara çarpar gibi bir his olur ve tekrar yatar bu şikâyetle bize başvurur. Bu tür baş dönmesi olan hastaları muayene ederken göz hareketlerine bakarız. Göz hareketleri neticesinde bazı manevralar yaparız ve bu manevralar neticesinde sorunun ne olduğunu tespit edip %90 bir tedavi şansı sağlamış oluruz. Kısaca söylemek gerekirse Vertigo ilaç tedavisinden ziyade manevra ile düzelen bir rahatsızlıktır. Vertigo durumu soğuk algınlığı, tümörler veya enfeksiyon gibi farklı hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkıyorsa, altta yatan hastalığa göre ilaç veya farklı bir tedavi yöntemi önerebilir”

Vertigo, iç kulakta yer alan kristallerin yer değiştirmesi ile meydana gelebileceği gibi stres, travma, psikolojik sorunlar veya altta yatan bir hastalığa bağlı olarak da gelişebildiğini söyleyen Uz. Dr. Zeynal Tunç; “Depremden dolayı baş dönmesi tetiklenen hastalarda var. Bunların bazıları daha önce vertigosu olan hastalar, bazılarıysa stresin ve anksiyetenin, kaygının yol açtığı baş dönmesi hissi olan hastalardır. Bu tür hastalarında yine nörolojik ve kulakla ilgili muayenelerini yaparak müdahale edilmesi gereken bir şey var mı ona bakıyoruz. Bu şikâyet ile başvuran hastalara özellikle bol su içilmesini ve ani hareketlerden kaçınılmasını öneriyoruz, bazen ilaç tedavisi de vermek gerekebiliyor” dedi.

AdminAdmin