SİYASET
Giriş Tarihi : 18-08-2023 12:21

HÜDA PAR: 20 Yıldır Suyla Buluşturulmayan Kanallar

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, Akçakale Pekmezli bölgesinde yaklaşık 20 yıldır yapılan sulama kanalları ve bu kanallara su verilmemesi nedeniyle mağduriyet yaşayan çiftçilerin sorun ve sıkıntılarını gündeme getirdi ve bir de çözüm önerisi sundu.

HÜDA PAR: 20 Yıldır Suyla Buluşturulmayan Kanallar

Her hafta Cuma günü saat 11.11'de Şanlıurfa'nın bir sorununu ve bu soruna yönelik çözüm önerilerini paylaşan HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan bu hafta ise Akçakale Pekmezli bölgesinde yaklaşık 20 yıldır yapılan sulama kanalları ve bu kanallara su verilmemesi nedeniyle mağduriyet yaşayan çiftçilerin sorun ve sıkıntılarını kamuoyu ile paylaştı ve bir de çözüm önerisi sundu.

Akçakale'nin Pekmezli bölgesini ziyaret edip çiftçilerin yaşadıkları sorun ve mağduriyetleri yerinde inceledikten sonra kameralar karşısına geçen HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan "HÜDA PAR olarak bu hafta Akçakale İlçe Başkanımız Sayın Halil Aydın ile beraber Akçakale Pekmezli bölgesinde yaklaşık 20 yıldır yapılan sulama kanalları ve bu kanallara su verilmemesi nedeniyle mağduriyet yaşayan çiftçi kardeşlerimizin sıkıntılarını gündeme taşıyacağız ve buna yönelik de bir çözüm önerisini paylaşacağız" dedi.

Perişanız vallahi

Mağdur olan çiftçilerden birisi "Sayın Başkanım, 20-22 yıldır herhangi bir su bu kanalımıza hiç akmadı. 100'er dönüm tarla ekiyoruz. Şu anda dün evvelki gün bir faturam geldi. Bir buçuk milyon borcum geldi. 45-50 tane icram var. Affedersin, at arabama kadar bile icra gelmiş, perişanız vallahi" dedi.

Elektrik şirketlerine mahkûm edildik

Mağdur olan başka bir çiftçi "Öncelikle burayı tespit etmek için geldiğiniz için sizlere teşekkür ederim. Cazibe sudan alan çiftçiler Harran Ovası'nda 100 dönüme 10 bin TL ödüyorlar. Bizim bölgemiz ise elektrik şirketlerine mahkûm edildiği için 100 dönüme 200 bin TL para veriyoruz. Bütün çiftçilerimiz mağdurdur burada. Günde 6 saat elektriğimiz kesiliyor burada" dedi.

20 yıldan beri bu kanala su verilmedi

Mağdur olan diğer bir çiftçi ise "20 yıldan beri bu kanal bitmiştir. Ne su geldi bize, ne yetkililerden bir yardım geldi! Bize bir su göndersinler, çiftçimize yardımcı olsunlar" dedi.

Yüz binlerce dönüm arazi su bekliyor

Özaslan "Burası Pekmezli bölgesi. Harran'dan başlıyor, ta Suriye sınırına kadar onlarca köy maalesef susuzluktan kıvranıyor. Çiftçiler tarlalarını ekmek istiyorlar, fakat kuyu suyu ile tarlayı suluyorlar. Dolayısıyla bütün çiftçiler elektrik şirketlerine mahkûm edilmiş ve perişan bir halde. 20 yılı aşkın bir süredir devlet bir kanal yapıyor, bütün tarlaların başına vanalar takılıyor, bütün sistem hazır. Sadece kanala suyun bırakılması bekleniyor. Bakın sadece kanal suyu görecek. Tarlalara kadar vanalar bile takılmış. Ama 20 yıldır yüz binlerce dönüm arazi su bekliyor. Neden? Çünkü Urfa milletvekillerinin zerre kadar umurunda değil! Tarım Bakanlığı'nın da umurunda değil! Hükümette herhalde bundan bihaber, ya da onların da umurunda değil…" dedi.

Bu çiftçi nereye gitsin?

Özaslan "Peki, buradaki çiftçi nereye gitsin, derdini kime anlatsın. Bakın arka tarafta görüyorsunuz. Tarlaların başına trafoları dikmişler, fakat elektrik faturalarıyla baş edemiyorlar. Çiftçi parasını ödüyor, borcu olmamasına rağmen elektrik şirketi elektriği kesiyor. Allah'tan reva mıdır? Bu çiftçi nereye gitsin? Bu insanlar ne yapacaklar, hepsi mevsimlik işçi olarak batıya mı gitsinler? 20 yılı aşkın süredir kanal yapıyorsunuz, milyonlarca para harcıyorsunuz ama suyu bırakmıyorsunuz, sebebi nedir? Madem buraya su gelmeyecekti, neden bu harcamayı yaptınız? Yazık değil mi bu millete? Yazık değil mi bu memlekete? Yazık değil mi bu çocuklara? Bu çocuklar yarın büyüyecek, mevsimlik tarım işçisi olarak batıya mı gitsinler? Neden kendi toprağını ekip biçemesin?” dedi.

Harran Ovası'nın en büyük tahliye kanalı Suriye'ye akıyor!

HÜDA PAR Akçakale İlçe Başkanı Halil Aydın "Burası Harran Ovası'nın en büyük tahliye kanalı. Bu tahliye kanalı yıllardır toprağın en önemli katmanını alıp, kendi ovamız susuz iken Suriye'ye akıyor" dedi.

Tahliye kanalındaki suyu Pekmezli bölgesindeki kanallara aktaralım

Özaslan "Yapılması gereken şeyi konuşalım. İlk önce çiftçi kardeşlerimize sesleniyoruz; Lütfen, sulama yaparken vahşi sulama yöntemlerinden vazgeçelim. Ya damlama ya da yağmurlama sistemine geçiş yapalım ki, su israfına neden olmayalım. Çünkü israf haramdır. Hemen arkasından şu projeyi hayata geçirebiliriz. Buradaki suyu alalım çok da detaylı olmayan bir arıtmadan geçirelim ve bu suyu Pekmezli bölgesindeki kanallara yönlendirelim. Dolayısıyla oradaki bölgenin su ihtiyacını ortadan kaldırmış oluruz. Ve acil olarak şu anda bu projeden önce DSİ'nin yapması gereken şey şu; kanallara basılan su oranı artırılmalı ve akıp giden milli servet olan Harran Bölgesi'nin en büyük tahliye kanalı arıtılıp Pekmezli bölgesine tekrar aktarılmalı" dedi.

Milletvekillerinin acaba bundan haberi var mıdır?

Özaslan son olarak "Milli servet için, Şanlıurfa için, Türkiye için... Bu proje bir an önce hayata geçmelidir. 20 yılı aşkın süredir kim bu memlekette milletvekilliği yapmışsa bu ayıp hepinizindir. Milletvekillerinin acaba bundan haberi var mıdır, bilmiyorum. O zaman biz de buradan onlara seslenelim; haberiniz olsun, Pekmezli bölgesi su bekliyor" diyerek bir an önce bu sorunun çözümü için yetkililere çağrıda bulundu.

AdminAdmin