SAĞLIK
Giriş Tarihi : 20-09-2023 15:45

Kaya, Alzheimer hastalığındaki artışa dikkat çekti.

Nöroloji Uzmanı Dr. Tolgahan Kaya, Alzheimer hastalığındaki artışa dikkat çekerek hastalığın “eşyaların yerini bulamama, yakın zamanda olanları söylenenleri unutma, aynı şeyleri tekrar tekrar sorma, kelime bulma güçlüğü” gibi belirtilerle ortaya çıktığını belirtti. Hastalıktan korunmak için sağlıklı beslenmek, okumak, bulmaca-problem çözmek gibi zihin aktiviteleri, stresten uzak durma ve düzenli uyuma önerilerinde bulundu.

Kaya, Alzheimer hastalığındaki artışa dikkat çekti.

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Tolgahan Kaya, Alzheimer hastalığı, beyin işlevlerindeki bozukluklara bağlı olarak zihinsel işlevlerde gerileme, davranış sorunları ve işlevsellikte azalma ile giden dejeneratif bir hastalıktır. Beyin dokusunda yıkım ve hücre kaybı ile oluşmaktadır Alzheimer, kişinin günlük yaşam faaliyetlerinde bozulmalar ortaya çıkaran ve kişide önemli fiziksel ve psikolojik yıkımlar meydana getiren bir hastalıktır.

Alzheimer hastalığı, 65 yaşın üzerindeki kişilerde %3-10, 85 yaşın üzerinde ise %20-50 oranında görülmektedir. İleri yaş Alzheimer riskini artıran en önemli etkendir. Aile öyküsü de Alzheimer hastalığı riskini arttıran bir diğer faktördür.

Alzheimer hastalığı genel olarak 3 evreden oluşmaktadır. Erken evrede; kısa süreli bellekte sorunlar, aynı soruları tekrar etme, günlük işlerde takılmalar, yeni beceriler öğrenmede zorluk, gerginlik gibi fark edilmesi zor küçük değişiklikler başlar. Orta evreye geldiğimizde; yaşamı etkileyen unutkanlıklar, kaybolma riski, yakınlarını karıştırma, davranış bozuklukları (suçlamalar, bağırmalar, hakaret etme), günlük işlerde zorluklar gibi belirgin fark edilen bulgular oluşmaktadır. İleri evrede hasta artık bakıma muhtaç hale gelmektedir.

Alzheimer hastalığından korunma yöntemleri ileri yaşlarda bu hastalık riskini azaltmada önemlidir. Bunlar; sigara ve alkolün bırakılması, şeker ve tansiyon hastalıklarının yakın takibi ve tedavisi, beyni aktif tutacak hobiler yapılması örneğin; bulmaca, kitap okuma, satranç, sudoku, müzik aleti çalma gibi, düzenli egzersiz yapmak da oldukça önemli korunma yöntemlerindendir. Ayrıca kişini sosyal hayattan kopmadan çevresiyle iletişimde olması aktif kalması beyin sağlığı açısından gerekli bir faktördür.

Alzheimer hastalığı hem kişinin kendisini hem de bakım veren kişilerin hayatını önemli ölçüde etkilemektedir. Maalesef şu an için hastalığı geçirecek bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır, elimizdeki ilaçları süreci yavaşlatmaya yönelik etki göstermektedir. Bu nedenle öncelikli hedef korunma yöntemlerini hayatımızda uygulamak olmalıdır. Sonraki süreçte belirtilerin erken dönemde farkında olup tanı ve tedavi sürecini başlatmak önemli bir adımdır

AdminAdmin