SAĞLIK
Giriş Tarihi : 18-08-2023 11:10

ŞANLIURFA’DA KAPALI PSİKİYATRİ SERVİSİ HİZMETE GİRDİ

Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kapalı Psikiyatri Servisi hizmete girdi.

ŞANLIURFA’DA KAPALI PSİKİYATRİ SERVİSİ HİZMETE GİRDİ

Toplum Ruh Sağlığı Merkezi ve psikiyatri servisi ile birlikte psikiyatri hastalarına verilen hizmetin, Kapalı psikiyatri servisiyle ikinci bir ayağı tamamlanmış oldu.

Psikiyatri servisi ile birlikte psikiyatri hastalarının il dışında tedavi olmak için gidilmesinin önüne geçilmiş oldu. Artık psikriatri hastaları için Şanlıurfa Bölgeye hizmet verecek.

Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Gülben Saraçoğlu,

"Şimdiye kadar ilimizde kapalı psikiyatri servisi bulunmuyordu. Hastalarımız bugüne kadar Adana veya Elâzığ gibi yakın illerdeki ruh sağlığı hastanelerine sevk ediliyordu ve bu da ciddi bir mağduriyet oluşturuyordu. Kapalı psikiyatri servisleri kendine veya çevreye zarar verme riski olan iç görüşü olmayan tedaviyi reddeden hastalar için oluşturulan özel olarak donatılmış servislerdir. Bu servislerdeki Hasta odalarında kullanılan malzemeler hastayı koruyacak şekilde dizayn edilir. Pencereler kırılmaz camdan yapılmıştır. Kapılar buna göre düzenlenmiştir. Hasta yatakları ve hastaların kişisel eşyaları saklamak için kullanacakları dolaplar yine hastanın kendine zarar vermesini önleyecek şekilde dizayn edilmiştir.

Bilindiği üzere psikiyatrinin amacı akıl hastalığının tedavi edilmesi ve akıl sağlığı düzeyinin yükseltilmesidir. Kabul edilmiş bilimsel bilgi, etik prensipler, hasta yararı ve sağlık kaynaklarının el verdiği ölçüde yapılabilenin en iyisinin yapılması amaçlanmalıdır. Biz de bu çerçevede hastanemizde toplam 26 yatak kapasiteli “kapalı psikiyatri servisimizi” açmış bulunmaktayız. Servisimiz 10 çift kişilik, 4 tek kişilik hasta odası ayrıca 1 tespit ve tecrit odasından oluşmaktadır. Servisimizde yer alan toplantı salonu, grup terapi odası ve iş uğraş terapisi odası sayesinde hastalarımıza sadece medikal tedavi sunmakla kalmayıp aynı zamanda psikoterapi ve iş uğraş terapisi sunma olanağına da sahibiz. Servisimizde ayrıca hasta kullanımına uygun bir hobi bahçemiz ve balkonumuz bulunmaktadır. Böylece hastalar hem kapalı alana mahkum edilmekten kurtulacak hem de psikososyal açıdan hastanın sorumluluk bilinci geliştirmesi, ekip çalışmasının önemini kavraması, iş uğraş alanı oluşması, hobi edinmesi gibi düşünce ve davranış değişikliğinin pozitif yönde etkinliği sağlanacaktır. Servisimiz 9 Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı 7 hemşire 1 klinik destek personeli, 1 yaşlı bakım personeli, 4 güvenlik görevlisi ve 4 temizlik personeli ile hem MHRS sistemi üzerinden randevu alarak veya randevusuz bir şekilde polikliniğe başvuran veya acil servise başvuran ve hakkında yatış kararı verilen psikiyatri hastalarına hem de çevre illerden sevk edilecek psikiyatri hastalarına hizmet verme kapasitesine sahiptir.
İlimize hayırlı uğurlu olmasını dilerim.

AdminAdmin