EKONOMİ
Giriş Tarihi : 04-10-2023 14:57

Urfa ZMO: Fiyat 9 lira 74 kuruşun altında olmamalı

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şanlıurfa Şubesi tarafından belirlenen mısır fiyatı açıklandı. Oda tarafından artan maliyetlere dikkat çekilirken ikinci ürün mısır üretici satış fiyatının en az 9 lira 74 kuruşun altında olmaması gerektiği vurgulandı.

Urfa ZMO: Fiyat 9 lira 74 kuruşun altında olmamalı

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Mustafa Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada,"Yaptığımız maliyet analizine göre 6 lira 96 kuruş  olarak belirledik. Üretim maliyetlerinin bir yılda yüzde 200- 300 artış göstermesinden dolayı ikinci ürün mısır üretici satış fiyatının en az 9 lira 74 kuruşun altında olmaması gerekiyor." dedi.
'GİRDİ MALİYETLERİ ÇİFTÇİNİN BELİNİ BÜKTÜ'
"Mısırda dünya verimlerinin çok üzerinde verimler elde etmemize rağmen, üretimimiz tüketimimizi karşılayamamaktadır. Dünya mısır verimi ortalaması 580 kg/da iken, Türkiye verim ortalaması 700-1000 kg/da aralığında değişmektedir." diyen Yılmaz, şöyle konuştu:"Ülkemizde daha çok hayvan yemi olarak kullanılan at dişi mısır, tane olarak veya silaj şeklinde kullanılmaktadır. Hibrit çeşitlerin kullanılmasıyla yıldan yıla verim artışlarında belirgin artışlar olduğu gözlenmiştir. Verim artışı olmasına rağmen artan girdi maliyetleri üreticinin belini bükmüştür. Ülkemizin yıllık toplam mısır ihtiyacı yaklaşık 10 milyon ton, üretimimiz ise bu yıl 8,2 milyon ton beklenmektedir.2.98 milyon tonluk kısım ithalat yoluyla karşılanmaktadır. Şanlıurfa’da ise 2023 yılında yaklaşık 1 milyon 600 bin dönüm mısır ekilmiş bununda karşılığı yaklaşık 1 milyon 600 bin ton ürün rekoltesi beklenmektedir. Artan tüketim ithalatla karşılanıyor. Türkiye sadece ithalata 2022 yılında 2 milyon  983 bin ton olarak gerçekleşti ve mısır ithalatına ödenen döviz ilk kez 1 milyar doları aştı. 2023 yılının ilk 6 ayında ise 1 milyon 505 bin ton ithalat yapıldı.  
'ALIM GARANTİSİ GETİRİLMELİ'
Mısırda desteklemeler çok yetersiz, mazot desteği 86 TL/da, gübre desteği ise 21 TL/da toplamda dekara 107 TL/da ve ürün prim desteği ise kğ/3 krş bu destek bu yüksek maliyetler içinde hemen hemen yok gibi. bir yılda artan girdi maliyetleri,artan enflasyon dikkate alınmadan üretici yalnız bırakılmıştır. Ülkemiz çiftçisine gerekli destek sağlanırsa üretimimiz tüketimimizi karşılayacak seviyeye rahatlıkla ulaşacaktır ve yurtdışına ödediğimiz döviz ise ülkemizde kalacaktır. Mısırın yüzde 75’i yem sektöründe kullanılmakta kalan yüzde 20’lik bölümü nişasta-glikoz sanayisinde, yüzde 5’i ise endüstri sektörü, yağ üretiminde ve tohumluk olarak kullanılmaktadır. Üreticinin üretime devam edebilmesi için maliyetin esas unsurları olan tohum, gübre, ilaç, mazot ve elektrik gibi temel unsurların sübvanse edilmesi artık kaçınılmazdır. Çiftçinin önünü görebilmesi için ürünün alım garantisinin olması gerekiyor.
'KİLOGRAMIN MALİYETİ 6,96 LİRA'
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube olarak 2023 yılı ikinci ürün Mısır kilogram maliyetini yaptığımız maliyet analizine göre 6.96TL. olarak belirledik. Üretim maliyetlerinin bir yılda yüzde 200- 300 artış göstermesinden dolayı ikinci ürün Mısır üretici satış fiyatının en az 9.74 TL’nin altında olmaması gerekiyor. 3 krş olan Mısır prim desteğinin ise en az 100 krş olması artan maliyetlerden dolayı kaçınılmazdır."

AdminAdmin