Şanlıurfa Dağcılık ve Doğa Sporları Spor Kulübü’nden beş sporcu Konya Büyükşehir Belediyesi’nin, şehrin kültürel ve doğal zenginliklerini turizme kazandırmak ve turizm çeşitliliğini artırmak amacıyla Hadim, Taşkent ve Bozkır ilçelerini içine alan 102 kilometrelik tarihi Zengibar Yürüyüş Yolu etkinliğine katıldılar.
Türkiye'nin dört bir yanından gelen 22 kulüp ve yürüyüş grubu ile 273 dağcı, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda Bozkır'ın Ulupınar Mahallesi'nden başlayan tarihi Zengibar Yolu'nda son gün 4 Mayıs'ta, Avşar'dan antik Göktepe Çeşmesi’nden geçerek antik yollar üzerinden Karahisar mevkiinden Bolay’a ulaşıldı.Çetmi Şelalesi’nin üzerinden antik yollardan Karahisar geçildi sonrası Tazı Kanyonunu andıran Ayıboğazı Kanyonu’ndan Olukönü göletini geçerek 24 km. yürüyerek Bolay Yaylası’nda etkinlik tamamlandı.
Yurdumuzun farklı bölgelerinden gelen 273 dağcı ve doğaseverler Toros Dağları'nın eteklerinde, binlerce yılın hikayelerini barındıran ardıç, meşe ve çam ağaçlarının arasında 2 antik şehir, ören yerleri, antik yollar, 2 göl, 2 kanyon, 2 akarsu, 2 yayla, 5 tarihi köprü, 5 sarnıç, tarih kokan çeşmeler ve 12 farklı yerleşim merkezi yürürken gördüler.
Etkinlikle ilgili bilgi veren kulüp başkanı Makbule Günal Özen, İpek Yolu üzerindeki en önemli ticaret merkezlerinden biri sayılan Konya;tarihi hanları,hamamları,medreseleri,camileri,türbeleri ve müzeleri ile öne çıkmaltadır.Düşünce adamı Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin Mevlana Dergahı ve Müzesi şehre arı bir önem vermektedir.Biz hem sportif etkinliğe katılırken hem de gittiğimiz yerin özelliklerini keşfetmekteyiz.Konya’da değerli müzeleri gezdikten sonra 5000 yıllık Sille köyünü ve İnsanlığın gelişiminde önemli bir evre olan yerleşik toplumsal hayata geçişle birlikte, tarımın başlangıcı ve avcılık gibi önemli sosyal değişim ve gelişmelere tanıklık eden 7000 yıllık Çatalhöyük Neolitik Kenti’ni ziyaret ettik.İlk kez katıldığımız bu doğa yürüyüşü bize ülkemizin ne kadar değerli olduğunu birkez daha anımsattı.Anadolu'nun kültürel mirasi olan misafirperliğiyle yurdun her bir yanından gelenleri ortak bir paydamız olan doğada buluşturan Konya Büyükşehir Belediyesi'ne , Konya Büyükşehir Belediyesi Turizm Şube Müdürü Süleyman Sayan ve çalışma grubuna,Zengibar Yolu güzergahında 10 yıl boyunca araştırmalar yapan ve yolun turizme kazandırılması sürecinde değerli katkıları bulunan ve etkinlik boyunca değerli bilgileri bizlerle paylaşan arkeolog Prof. Dr. Osman Doğanay'a ve adını sayamadığımız etkinliğe destek ve katkıda bulunan görevlilere çok teşekkür ederiz. dedi.
KAMPLI OLARAK YÜRÜNEN ZENGİBAR YOLU ETKİNLİĞİNİN ROTA BİLGİLERİ:
1. gün
Bozkır Ulupınar – Zengibar Kalesi – Işıklar 7 km.
Işıklar – Yelbeği – Bağbaşı 11 km.
Toplam: 18 km.
2. gün: Bağbaşı Kamp –Bolat – Astra Antik Kenti(Bolay Yaylası) 11 km.
Astra – Ovacık kamp yeri: 8 km.
Toplam : 19 km.
3. gün:
Ovacık – Mernek(Aşağıkızılkaya) – 8 km.
Mernek – Sazak 6 km.
Sazak – Ilıcapınar – Avşar 8 km.
Toplam : 22 km.
4. gün:
Afşar – Bolay 13 km.
Bolay – Ayıboğazı Kanyonu – Bolay Yaylası 11 km.
Toplam: 24 km.
URFADOSKLU SPORCULAR KONYA’DA ZENGİBAR YOLU KAMPLI DOĞA YÜRÜYÜŞÜNE KATILDI.
Admin