YEREL
Giriş Tarihi : 16-12-2023 12:22

ŞANLIURFA’DA KAÇAK ELEKTRİĞE SUÇÜSTÜ

ŞANLIURFA’DA KAÇAK ELEKTRİĞE SUÇÜSTÜ

Dicle Elektrik, özelleştirmeden bugüne geçen 10 yılda teknoloji destekli altyapı çalışmaları ile Şanlıurfa için yaklaşık 6 milyar TL tutarında yatırım gerçekleştirdi. Altyapı yenileme çalışmaları bir yandan devam ederken diğer taraftan dağıtım şirketinin kayıt dışı elektrik tüketimi ile mücadelesi de sürüyor. Yaşanan son olay ise yüz kızartıcı.  Dicle Elektrik saha ekibi, rutin çalışma gerçekleştirdiği esnada Merkez Eyyübiye ilçesinde bir vatandışı tırmandığı direkte kaçak bağlantı yaparken suçüstü yakaladı. 

Dicle Elektrik, milli ekonomiye olduğu kadar şebekeye de zarar veren ve abonelerin kesintisiz enerji alma hakkını engelleyen kayıt dışı elektrik tüketimiyle mücadeleye devam ediyor. Bu amaçla teknolojim imkanlarını kullanan dağıtım şirketi, saha denetimlerine de aralıksız devam ediyor. Şanlıurfa’da saha denetimi yapan bir ekip, hayatını tehlikeye atarak direk üzerine tırmanan ve burada kaçak bağlantı yapmaya çalışan şahsı suçüstü yakalandı.

Suç duyurusunda bulunuldu
Merkez Eyyübiye ilçesine bağlı Selçuklu Mahallesine daha önce şebeke yatırımı yapılmasına rağmen sık sık elektrik kesintisi yaşandığı ihbarları gelince arıza onarım ve bakım ekipleri, bunun sebebini öğrenmek için kontrole çıktı. Mahallede dolaşan görevliler, bir evin elektrik hattını direk üzerindeki hatta bağlamaya çalışan birini gördü. Görüntülenen şahıs, bunu fark edince oradan uzaklaştı. Ardından ana hattan sayaca bağlanmaksızın direk eve çekilen kaçak bağlantıyı tespit eden görevliler, kurulan düzeneği imha etti. Ardından da kaçak bağlantı yapan ve mahallede elektrikçi olduğu belirlenen şahıs hakkında suç duyurusunda bulunuldu. 

Yaşanan olay ilk değil
Tahsilat bazlı kayıp-kaçak oranının il merkezinde %50 civarında gerçekleştiği Şanlıurfa’da, bu rakam kırsal ve tarımsal alanlarda yer yer %90’ları da aşıyor. Yaz aylarında tarımsal sulama alanlarında kayıt dışı elektrik kullanımı ile sıkça gündeme gelen Şanlıurfa, kış aylarında ise kayıt dışı elektrik kullanarak ısınmanın en çok görüldüğü iller arasında yer alıyor. Dicle Elektrik yetkilileri ise Şanlıurfa’da yaşanan bu olayın ilk kez tespit edilmediğini bildirdi. Yıl içerisinde sadece adı geçen mahallede 1.320 kaçak taraması yapıldığını aktaran yetkililer, taramalar sonucunda 6 abonesiz tüketici ve 32 ayrı kaçak tüketim tespit edilerek, mevzuata uygun işlem yapıldığını aktardı. 

Vatandaş şikayetçi
Yaşanan kaçak kullanımdan rahatsızlık duyduklarını belirten vatandaşlar, kayıt dışı elektrik kullanımı ile birlikte anılmaktan oldukça şikayetçi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Dicle Elektrik Dağıtım Şanlıurfa İl Müdürü Naci Obut yapıtığı açıklamada, “Elektrik dağıtım şirketi olarak EPDK ve Enerji Bakanlığı’nın prosedür ve regülasyonlarına tabi olarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Kayıt dışı kullanım ile mücadelemize saha ekiplerimizin gayretleri ile aralıksız devam ediyoruz. Türkiye sathında kayıp-kaçak sebebiyle faturalarına bir kısım ekstra bedel yansıyan vatandaşlarımızın da hakkını korumak adına kayıt dışı elektrikle mücadelemizi saha ekiplerimiz ve teknoloji destekli çalışmalarımızla sürdüreceğiz. ” dedi. 

AdminAdmin